Een huis kopen in Thailand

Tweede huis in Thailand: aankoopinformatie

Thailand is bijzonder populair onder Nederlandse en Belgische toeristen. Heeft u daar als toerist één of meer vakanties doorgebracht dan spreken velen de wens uit daar langer te willen verblijven, er te overwinteren, er semi-permanent te wonen of er zelfs onroerend goed te willen kopen. Tegelijk doen dan de verhalen de ronde dat het (bijna) onmogelijk is om als buitenlander een tweede huis in Thailand te kopen en/of op naam te zetten, waardoor vele geïnteresseerden direct afhaken. Wie een huis wil kopen in Thailand heeft verschillende opties:

Een condominium kopen
De meest eenvoudige manier om in Thailand onroerend goed te kopen is de aanschaf van een appartement, ook wel condominium genoemd. Als u het appartement rechtstreeks van de projectontwikkelaar koopt dan is het een eenvoudig proces. En als de aanschaf plaatsvindt onder een ‘Freehold Ownership’ dan bent u ook nog eens 100% eigenaar. De projectontwikkelaar neemt u hiervoor bovendien alle papierwerk uit handen. Condominiums hebben vrijwel altijd gedeelde faciliteiten zoals een zwembad, lift en bijvoorbeeld fitness. Overeenkomstig de gemaakte VVE afspraken dient u hiervoor een maandelijks servicebedrag te betalen.

Een huis kopen in Thailand
Als buitenlander kunt u in Thailand (nog) geen grond op eigen naam laten registreren, toch zijn er twee mogelijkheden om tot aankoop van een huis over te gaan.

Lease overeenkomst
Volgens de Thaise wetgeving kunt u een huis rechtstreeks op uw eigen naam laten vastleggen. De registratie van de grond kan geschieden via een lease overeenkomst. U least de grond voor een periode van 30 jaar. In het contract worden vervolgens nog twee extra perioden van 30 jaar opgenomen, in totaal dus 90 jaar. U krijgt de beschikking over het eigendomsbewijs van de grond en de woning.

Thaise Limited Company
De tweede mogelijkheid is het starten van een Thaise Ltd. De registratie van huis èn grond komen dan op naam van uw firma te staan. Wel dient volgens regelgeving 51% van de aandelen in het bezit van minimaal 2 Thaise onderdanen te zijn. Om problemen voor te zijn kunt in de akte laten opnemen dat de Thai aandeelhouders geen stemrecht hebben. Mocht u later de grond en het vastgoed weer willen verkopen dan verkoopt u simpelweg de firma.

Transfer fee
Bij de aanschaf van vastgoed dient eenmalig een wettelijke transfer fee van 2% betaald te worden, Verkoper en koper betalen hiervan gewoonlijk ieder 1% . Betalingen om een woning aan te schaffen dient u trouwens vanaf een niet-Thaise bankrekening te voldoen.

Call to Action

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen en nieuwe projecten!

Abonneren